Publicat de
Tudor M
on duminică, 20 martie 2011
Etichete:
Zona Gherla - Dej
Borșa (în maghiară Kolozsborsa) este o localitate din județul Cluj, situată în zona Dealurilor Clujului, pe râul Borșa și se întinde pe o suprafață de 61 km2, având o populație de peste 1.800 de locuitori.
Istoric:
Printr-un document emis de regele Ludovic I (1326-1383), datat 1337, satul Borșa este donat familiei nobiliare Bánffy, care va rămâne proprietara satului până la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial. Numele Borșa, dupa parerea istoricilor, este de origine romano-slavă sau cumană. Datorită situației politice din Transilvania, denumirea localității Borșa a fost tradusă sub diferite forme în limba maghiară, însă a rămas rădăcina Borșa în orice traducere. Partea a doua a denumirii care apare în documentele maghiare este ,,horoszt’’ care în maghiară înseamnă pădurice, tufărie la genitiv adică ,,păduricea sau tufăria lui Borșa’’. Denumiri Satul Borșa din județul Cluj, pe parcursul istoriei a fost denumit în mai multe feluri. In 1216, Borsa este cunoscuta sub denumirea de Bursa. În 1322 Harasta Borza. Pentru anul 1315 Borșa este cunoscută sub denumirea de Villa Borsahrozta, în 1332 sub denumirea de sacerdos de Borsa, Borsa Horosta, în 1333 întâlnim satul sub denumirea de Borsa horozta, în 1334 Borsahorost. Mai târziu, satul este amintit în 1576, 1587-1589 cu numele simplu de Borșa sau Bors. În 1854 apare și numele românesc al satului Borșea. Denumirea oficială de Borșa este preluată în anul 1918 odată cu Marea Unire a Transilvaniei cu România.
Obiectiv turistic:
Castelul Bánffy - Borșa cladit in secolul XIX, a fost revendicat de mostenitoarea familiei Banffy, care sta in Ungaria. Acesta este motivul pentru care castelul nu poate fi renovat, fiind in curs de retrocedare.
Castelul Banffy din Borsa are forma dreptunghiulara, fiind dispus pe nivelul parterului, etajului si sarpantei, cu un turn dreptunghiular in coltul de sud-vest. Accesul se face printr-un portic neoclasic marginit de 5 coloane dorice, deasupra carora este plasata terasa. Din portic se intra in hol si incaperile parterului, iar o scara asigura accesul la etaj.
La parter se mai gaseste in hol mobilierul original de lemn, decorat cu oglinzi venetiene. Castelul se afla pe un domeniu intins din care au mai ramas aleile principale marginite de arbori. La sud-vest de castel se afla un mic monument comemorativ dedicat lui Dániel Bánffy (14 mai 1812 – 29 aprilie 1888), ridicat de sotia sa Anna Gyárfás si fii sai, Deszö, Jenö si Ernö. Castelul este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu