Gilău

Gilău, mai demult Gelău (în maghiară Gyalu, în dialectul săsesc Gela, în germană Gelu, Julmarkt sau Jalmarkt) este o comună în judeţul Cluj, Transilvania, România.
În perioada interbelică a fost reşedinţa plasei Gilău din judeţul Cluj (interbelic). În prezent este reşedinţa comunei Gilău care cuprinde şi localităţile învecinate.

Castelul Gilău

Istoric

În sudul comunei se găsesc vestigiile unui castru militar roman şi a unei aşezări civile romane. A fost primul castru din Transilvania unde arheologii au identificat clar succesiunea între castrul din pământ şi lemn şi castrul de piatră care i-a urmat (dimensiuni: 138 x 221 m).
Etimologic, s-a emis ipoteza că numele Gilău ar fi un derivat de la Gelu. Conform cronicarului anonim al regelui Bela al IV-lea voievodul Gelu a murit la confluenţa pârâului Căpuş cu Someşul Mic, aflată pe teritoriul Gilăului, în timp ce se retrăgea din faţa hoardelor maghiare spre cetatea sa de la Dăbâca (ad castrum suum).
În 1660 aici a avut loc o bătălie între Gheorghe Rákóczi al II-lea şi turci, în urma căreia principele Transilvaniei a fost învins, murind la scurt timp din cauza rănilor suferite.
În perioada interbelică Gilăul a fost localitatea de reşedinţă a plăşii Gilău.

Obiective turistice

  • Castrul roman de la Gilău, astăzi ruine, se află în sudul comunei Gilău, judeţul Cluj. Vechiul castru roman a fost ridicat pentru apărarea oraşului roman Napoca, situat la circa 25 km est.

  • Castelul de la Gilău, datat din secolele XII-XIII, a fost sediul principesei Transilvaniei Isabella Jagiello Zapolya în secolul al XVI-lea.

  • Castelul Wass-Banffy de la Gilău, judeţul Cluj este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004. Castelul este înconjurat de un parc natural de circa 11 ha.
    Cetatea a fost edificată după 1439, din ordinul episcopului G.Lepes. Pe la 1500, cetatea iniţială a fost transformată în castel de către episcopul Ladislau Gerb, în stil renascentist. Între 1599 si 1601, castelul a fost stăpânit de Mihai Viteazul.
    Fiind distrus în urma unui incendiu, castelul a fost reconstruit şi restaurat în mai multe rânduri. În ultimele decenii a fost folosit de Liceul din Gilău.
     
  • Conacul Gallus din Gilău, judeţul Cluj este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.
    A fost construit în secolul XIX şi poartă numele fostului proprietar.

  • Lacul Tarniţa este un lac de acumulare care se găseşte între comunele Râşca, Mărişel şi Gilău (judeţul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafaţă de cca. 215 ha şi o lungime de peste 8 km şi o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarniţa este una din cele mai apreciate zone turistice din judeţul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someşul Cald (unul din afluenţii Someşului Mic).  
    • Barajul Tarniţa este un baraj în arc, construit în anul 1974, cu o înălţime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 m, care permite un debit deversor de 850 mc/s, având ca principal scop producerea de energie electrică.
  
 



  • Rezervaţia naturală "Cariera Corabia" este un monument al naturii, situat pe teritoriul comunei Gilau, pe versantul vestic al muntelui Corabia, al carui nume provine de la forma sa iesita din comun; 

     
    • accesul se realizeaza usor, pe sosea din Gilau la cabana Somesul Rece, iar de aici in aproximativ 15 minute pe traseul turistic marcat cu cruce rosie ce intra pe valea Barlogu si duce prin Paltinei, Matesti si Plopi spre cetatea Lita si cabana Muntele Filii.
    • aceasta zona protejata de importanta nationala ocroteste rocile ultrametamorfice foarte vechi, de mare valoare stiintifica, care pot fi, numai aici, admirate la suprafata pamantului de geologi si turisti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu