Moldovenești

Moldoveneşti - podul vechi peste Arieş (gravură de epocă)


Moldovenești mai demult Varfalău, (în maghiară Várfalva, în germană Burgdorf) este o comună în judetul Cluj, Transilvania, România, la 12 km sud-vest de Turda, alcătuită din șase sate.
În anul 1966 satul direct învecinat Vălenii de Arieș a fost înglobat în localitatea Moldovenești.

Numele

Vechiul nume al localităţii, acela de "Varfalău", provine din maghiară şi anume din cuvântul compus var = cetate şi falu/falva = sat („Várfalva” = „Satul Cetăţii”), cu referire la ruinele medievale de pe Dealul Cetăţii.
Localitatea a fost redenumită în perioada interbelică Moldoveneşti, cu referire la Ioan Micu Moldovan, originar din localitate.

Istoric

Următoarele situri arheologice din Moldoveneşti au fost înscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004:
  • Aşezarea preistorică din punctul “Şanţul Păgânilor”.
  • Situl arheologic din punctul “Dealul Cetăţii” (inclusiv cetatea de la Moldoveneşti).
  • Aşezarea romană (la 2 km de cetatea din Moldoveneşti).
  • Necropola medievală din parcul fostului castel Jósika (azi Primăria).
Pe dealul de deasupra comunei se înălţa odinioară o cetate medievală. Cetatea a fost construită probabil la începutul secolului al XI-lea, pe locul unui vechi castru roman de apărare a drumului de transport al aurului exploatat în Munţii Apuseni (Roşia Montană etc). Cetatea e amintită (indirect) într-un document din anul 1075, sub numele de castrum quod vocatum Turda (iar în 1291 sub denumirea de terra Turdavar), fiind astfel una din cele mai vechi localităţi din zona Turzii. S-a dărâmat probabil după cea a doua invazie a tătarilor (din 1285). Rămăşiţele fortăreţei (190 x 100 m) se mai pot vedea şi azi. Pe partea de sud se vede un şanţ, care ar fi putut să fie intrarea în cetate.
Până în anul 1876 localitatea a aparţinut Scaunului Secuiesc al Arieşului.


Obiective turistice

 

    • Castelul Jósika, înscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj (2004).Castelul, construit în stil baroc, este utilizat în prezent de Primărie.În cursul lucrărilor de plantare realizate în primăvara anului 1912 la Moldoveneşti, în grădina Castelului baronului Jósika Gábor, a fost dezvelit accidental un cimitir de înhumaţie. Secţiunea Numismatică şi Arheologică a Muzeului Naţional al Transilvaniei a fost informată de această descoperire şi Roska Marton a fost mandatat să efectueze cercetări arheologice.


    •  Biserica Unitariană din Moldoveneşti a fost construită în jurul anului 1300, în stil romanic, mai târziu rezidită in stil gotic. A fost înconjurată cu un zid de apărare, care nu a rezistat însă atacului tătar din 1661. În anul 1672 a fost renovată. Biserica este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj (2004).



    •  Cetatea Moldoveneşti este una din cele mai vechi amenajări fortificate din Transilvania medievală (sec. XI-XIII).Cetatea a fost construită pe locul unui vechi castru roman de apărare a drumului de transport al aurului exploatat în Munţii Apuseni (Roşia Montană etc).
      A aparţinut iniţial populaţiei româneşti, devenită apoi cetate regală maghiară. Cetatea e amintită (indirect) într-un document din anul 1075.
      În prima ei formă era constituită dintr-un val de pământ înconjurat de un şanţ, ulterior (în secolul XII) a fost întărită cu ziduri de piatră.
      A fost definitiv abandonată în partea a doua a secolului XIII, din cauza masivelor distrugeri provocate de invaziile tătare (mongole) din anii 1241 şi 1285.
      Puţinele rămăşiţe ale fortăreţei (cu dimensiunea de 190 x 100 m) se mai pot vedea şi azi. Pe partea de sud se vede un şanţ, care ar fi putut să fie intrarea în cetate.

       

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu